Knallert Fantic Chopper TX134 5.77 33
Dato: 2013-6-2

Knallert Fantic Chopper TX134 1975

Bedømmelse

Du har 20 "Ekstra høj" stemmer tilbage
strada
Mand - 60 år
Oprettet: 31-05-2013
- Mand - 60 år - Oprettet: 31-05-2013
Klassikere (3)

Knallert Fantic Chopper TX134

Udfordringer
0
0
0
Vundet: 0
Tabte: 0
Uafgjort: 0
Årgang:
1975
Motor:
Minarelli 2 takts, 49,6 cc luftkølet

TUM nr. 114

38,8 x 42,0 mm boring/slaglængde

Cylinder i støbejern med original plumb

Topstykke i aluminium

Kompression: 1 : 9,25

Flerblads kobling i oliebad

Dellorto SHB14/12 fladspjælds karburator, dyse 58.

Ducati magnettænding 6 Volt 18 Watt.

Tændrør Bosch W W225 T1 eller Champion N 57 G

4 gear

Platin afstand tænding: 0.35-0,40

Benzinblanding: 2% SAE30 olie 50:1

Olie gearkasse: SAE20, o,650 kg.

Kædetrukket, fortandhjul 13 t, bagtandhjul 42 t
Dæk og fælge:
Radaelli 16"x 1 1/2" foran, nyforkromet + rustfri ståleger.
Tromlebremser Ø118x20mm
Pirelli 16"x 2 3/4" for

Borrani aluminium 16"x 5" bag, rustfri ståleger.
Tromlebremser Ø115x20mm
Pirelli 16"x 5" bag

Stand:
Nyrestaureret
0 km efter restaurering
Ekstra tilbehør:
En komplet Fantic Chopper i løsdele.
Bemærkning:
Stellet er autolakeret i original Diablo Red 986262 med efterfølgende klarlak. Tank i original hvid, originale stickers med efterfølgende klarlak. Tankindhold 6 ltr.

Begge forgaffelrør var i så dårlig stand, så der blev drejet nye i rusfri stål på en revolver drejebænk, bearbejdet udvendig og indvendig.

Ny betrukket sæde og ryglæn.

Er nr. 244 af 300 importerede til Danmark.


Fantic Motor, eventyret (på norsk)
Fantic Motor, eventyret som falt for finansakrobater.

Det startet med en ordre på 10.000 mopeder som Garelli nektet å produsere.

Det er ikke lett å fatte at starten på Fantic beror på en tilfeldighet, en kan kanskje si som så: " det hendte i de dager at ......" . Saken var den at en ung hollandsk selger ved navn Henry Keppel ble send til USA av sin arbeidsgiver. Arbeidsgiveren var italienske Garelli (da tidens ledende italienske mopedprodusent) og de ville se om de kunne produsere for USA. Keppel traff omsider på en grossist i USA som sa seg villig til å bestille 10.000 mopeder av en gitt type - men, grossisten ville ha sitt eget merkenavn på mopeden og ikke Garelli. Den unge selgeren sa ja og kom hjem til Italia som en stolt hane. Så kom sjokket, gamle herr Agrati (eieren av Garelli) ville ha seg frabedt å levere en moped til yankeene uten hans navn, han sto på sitt og nektet å godta. Hva skulle unge Keppel gjøre ? Her sto han med en bindende ordre som etter datidens målestokk var gigantisk, han hoppet i det - dette skal jeg klare selv !

Sønnen til gamle Agrati - Mario Agrati - var på alder med Keppel og de kom godt overens, sammen brøt de ut, samlet en del fagfolk som kunne jobbe på kvelden, kontaktet underleverandører, lagde kontrakt med sveiseverksted osv. Så leide de en stor love og satt i gang, mopeden skulle leveres over en 2 års periode, de klarte det. Men hva så ? Vi bygger vår egen fabrikk, så sagt så gjort, året var 1968.

Henry Keppel, i sitt kontor etter ferdig bygget fabrikk.

Det ble Italias mest moderne og rasjonelle MC-fabrikk. Bygningen ble plassert på en stor naturtomt, en par mil nord fra Monza - noen mil sør fra Comosjøen. Det ble tenkt på regnvann (vann er dyr i Italia) ved å konstruere taket som en vannsamler og å installere sitt eget renseanlegg.

Bildet viser Fantic Fabrikken i 1980, området til fabrikken kunne brukes til testing av sykler. I 1980 var man kommet opp i en årsproduksjon av 36.000 sykler, på den tid en av de største i Europa. I Italia ble forhandlerne betjent med egne lastebiler, på baksiden av fabrikken var en 2 etasjers lasterampe slik at 2 lastebiler kunne laste samtidig.

Til den moderne innredning hørte også et elektro-pulver lakkeringsanlegg, det første hos en italiensk MC produsent, den ble så populær at de også lakkerte for flere andre produsenter. Samlebåndene var lagt opp etter en ide for å bedre arbeidsmiljø: ingen arbeider skulle stå lenger en 1 uke på samme plass, de ble altså omplassert for å bidra til variert arbeid. Båndene gikk i en avpasset hastighet, slik at om man skyndte seg ekstra så kunne man gjøre sin oppgave raskere en båndet - for så å dytte 2 til 4 sykler i et lite sidespor. Derved kunne man unne seg en liten pause. Resultatet av dette og andre tiltak medførte et sykdomsfravær som lå rekordlav. I forsøkavdelingen disponerte man til en hver tid over det nyeste av det nyeste innen instrumenter, man kunne få tak i noen av de beste konstruktører i og med at bedriften hadde noe å by på. I sporten kjørte terrengsyklene (det var før man oppfant navnet Enduro) fra Fantic fra seier til seier i 70 og 80 årene, helt til de stanset sponsing av denne sporten til fordel for trial. I flere år stilte italienske landslag utelukkende på Fantic sykler. Uansett ccm het de alle "Caballero".

Caballero terrengsykkel

Til å begynne med benyttet man "fremmede" motorer fra Minarelli som var konstruert med modifikasjoner spesiell for Fantic, men senere gikk man over til egne motorer. Maskinparken var så stor at de kunne produsere sine egne motorblokker, veiver, girkasser osv. Bare 1 år før slutten ble det kjøpt inn siste teknologi innen fres og sveiseteknikk.

Den første Fantic kom til Norge hosten 1978, også det nærmest en tilfeldighet. Det var undertegnede som besøkte messen i Milano, der sto en trialsykkel på standen til Fantic, en 125 modell. Vant til datidens spanske sykler og min egen trialerfaring kunne jeg straks se at dette var "sykkelen", den så rett og slett ut som en vinner. Så fant jeg på noe lureri for å få tak i en slik, jeg rett og slett bløffet. Fortalte folkene på standen at jeg var interessert i importen (velvitende at trialsykler på den tid ikke var noe salgsvare i Norge og at mitt firma drev og skulle fortsette å drive utelukkende med veisykler) og kunne tenke meg å bestille en prøvesykkel. De bet på og inviterte meg til å prøve sykkelen dagen derpå på fabrikken. Etter prøvekjøring var det ikke noe tvil, den ble bestilt.

Men så kom reaksjonen her hjemme: Da norske trialkjørere så hvor godt denne sykkel fungerte - ville de ha en slik - det var på den måten at Motorsyklisten AS ble trialimportør. I etterkant kan man vel være fristet til å si at Fantic på en måte bidro til å popularisere trialsporten i Norge, det er på det rene at sporten fikk en innsprøyting rund 1979/80.

I 79 lanserte Fantic sin Trial 50 og i 80 kom trial 200. Etter hvert krydde det av Fantic i norske løyper og Svein Flagestad fra Kristiansand ble 50cc Cup vinner (det var før man fikk NM) i 1979 på Fantic 50 mens en annen Sørlending - Ivar Sundstøl - fulgte opp med å bli Norgesmester. Ute i den store verden kom Fantic kjørere stadig oftere på pallen i EM og VM. I følge "bibelen" til Charli var Fantickjørere 406 ganger på pallen av internasjonale mesterskap i tiden 1980 til 1990.

Men hvorfor forsvant Fantic ? I 1994 fik vi se de første tegn til problemer. Det ble klart at det foregikk en "tapping" av kontanter i firmaet, Keppel visste hvem synderen var men maktet ikke å snu saken. (en delikat sak jeg ikke ønsker å komme inn på i denne omgangen) Keppel forlot Fantic i frustrasjon og har deretter jobbet som spesialrådgiver for den italienske MC industrien. I tillegg kom GasGas med lettere og smekre sykler som spiste seg inn på Fantic sine markedsandeler.

For å møte GasGas konstruerte Fantic den nye modellen Section, en lett og smekker sykkel med fremragende kjøreegenskaper som ble presentert i 1995. Men, sykkelen var et hasteprodukt og hadde en rekke barnesykdommer, derved fortsatte kurven å peke nedover. De laget også i all hast en tøff 125 Enduro - men også denne viste seg å mangle kvalitet og modenhet, den ble en fiasko.

Spikeren i kista ble salget av Fantic til et investorfirma i 1996. Disse folkene viste seg å være de rene gangsterne, de spekulerte målbevist mot en konkurs ved å tappe firmaet konsekvent. Saken var dog også den at det fortsatt fantes en kjerne av lojale og kvalifiserte teknikere i firmaet som hadde tro på en snuoperasjon - men ikke skjønte investorenes plan. I 1996 kom en ny Section, nå vesentlig forbedret men da var mannen med joen ikke langt unna. Investorene lurte både banker og forsikringer. Noe av det siste de gjorde før konkursen var å produsere et stort parti 50cc Offroad mopeder til en gunstig pris, de ble utlevert mot kontant betaling til italienske forhandlere. Det forhandlere ikke viste var at det var montert 75cc sylindere fra overskuddslageret. Da dette ble oppdaget var firma konkurs og forhandlerne satt med skjegget i postkassa. Så nær som ingen kreditorer fikk noen gang en utbetaling.

Teknikerne hadde dog jobbet til se bitter end og laget en ny Section 97 modell, det ble produserte en liten serie like før slutten og sykkelen ble kåret i Frankrike og Tyskland som "Årets Trialsykkel", men - altså for sent.

Ingen overtok konkursboet. Det ser ut til å ha sin grunn, fabrikken ligger på en stor tomt med skog, Bankene ser ut til å spekulere i at det før eller siden vil bli gitt konsesjon til å bygge på tomten og da kan de tjene sine penger. Det har seg slik at både KTM, Malaysiske og Japanske produsenter har vært interessert i å kjøpe, men hver gang forlanger bankene for mye. Henry Keppel var på en befaring i fjor og beskriver sitt inntrykk som et sjokk da han åpnet inngangen til produksjonshallene. Det så ut som i en "siens fiksjon film" med spindelvev over maskiner og halvferdige sykler.

En ny start ? En rik italiener - Frederico Fregnan (produserer kaffemaskiner) kjøpte Fantic Motor navneretten i 2002, deretter har han jobbet i det skjulte og nå på siste Milano messen høsten 2005 presenterte de det nye Fantic Motor. Også Henry Keppel er med i opplegget, de viste en par råe mopeder og prototypen av en ny 50ccTrialsykkel. Et forhandlernett i Italia er allerede på plass og planen er å lage mopeder og trialsykler.

Så er det å vente og se, menneskene bak ny Fantic Motor virker entusiastiske og finansiell sterke, det hadde vært moro om de lykkes og derved beriket trialmarkedet.

Svar til: Knallert Fantic Chopper TX134


 • strada

  Tilmeldt: maj 2013
  Emner: 13
  Svar: 60
  Klassikere: 3
  6 år siden

  Rigtigt, der findes en 125 cc model.

 • Veteran D

  Tilmeldt: jun 2014
  Emner: 3
  Svar: 34
  Fotoalbum: 3
  6 år siden

  Jeg kan huske da de blev solgt i butikken i vores lokale knallert central
  Så vidt jeg husker fandtes de også i 125ccm?

 • Jan T

  Tilmeldt: feb 2013
  Svar: 1
  Klassikere: 1
  7 år siden

  Hey Strada

  Hvilken "kanal" skal jeg skifte til, for at se dine sjældenheder?

 • strada

  Tilmeldt: maj 2013
  Emner: 13
  Svar: 60
  Klassikere: 3
  7 år siden

  Ja den er helt fin. Har flere sjældenheder stående, men orker ikke at oprette dem. De kan dog ses på en anden "kanal"

 • Jan T

  Tilmeldt: feb 2013
  Svar: 1
  Klassikere: 1
  7 år siden

  FED knallert og en fin historie ;o)

 • strada

  Tilmeldt: maj 2013
  Emner: 13
  Svar: 60
  Klassikere: 3
  7 år siden

  Ja de er ved at være efterspurgte. Englændere er specielt vilde med dem og giver høje priser for velholdte eksemplarer. At finde reservedele er som at vinde i lotto. Denne her har kun lige kørt en tur på gaden siden den blev restaureret. Jeg har en komplet urestauret stående på loftet...

 • Kenneth S

  Tilmeldt: jan 2014
  Klassikere: 1
  7 år siden

  Åhhh, Super maskine!
  Det skulle vel ikke være min gamle??
  Nej spøg til side, men der var ikke mange af dem da jeg kørte knallert.
  Jeg byttede min med en yamaha, da stemplet satte sig og jeg ikke rigtig kunne få reservedele.
  Pokker stå i at man ikke gemte den.

 • Poul T

  Tilmeldt: mar 2013
  Emne: 1
  Svar: 1
  Klassikere: 1
  7 år siden

  Velkommen. Flot arbejde.

 • Niels M

  Tilmeldt: mar 2013
  7 år siden

  Det var min drømme knallert i 77,men den var for dyr,så det blev en Yamaha fs1dx.Men hallo er det ikke en cbx fra ca 79 der står i garagen?

 • Bo K

  Tilmeldt: mar 2013
  8 år siden

  Velkommen . Jeg ville også have sådan en sidst i 80erne men de var mulige at købe . Så jeg måtte nøjes med flerer Yamaha FS1 4 gears

 • brotgaard

  Tilmeldt: jun 2013
  Klassikere: 2
  8 år siden

  sjovt køretøj. havde selv en engang. købte den af en kammerat for 500kr , (det var i 1982) . havde den i ca 3 uger. blev konstant stoppet af politiet i Esbjerg , sådan en havde de sgu aldrig set før. den kørte ca 31 km i timen når den lige gad og starte. solgte den igen for 1000kr til en mand jeg mødte på gaden , han var helt vild med den. kan godt se idag at man skulle have beholdt den.

 • Peter J

  Tilmeldt: mar 2013
  8 år siden

  Velkommen

 • Anders E

  Tilmeldt: feb 2013
  8 år siden

  Velkommen

 • Thomas H

  Tilmeldt: apr 2013
  Klassikere: 2
  8 år siden

  Velkommen

 • Simon R

  Tilmeldt: mar 2013
  Svar: 4
  8 år siden

  Velkommen

 • Jesper J

  Tilmeldt: mar 2013
  Svar: 34
  Klassikere: 3
  Fotoalbum: 4
  8 år siden

  Velkommen

 • Ib K - Skanderborg

  Tilmeldt: mar 2013
  Emner: 9
  Svar: 17
  Klassikere: 3
  Fotoalbum: 7
  Videoer: 1
  8 år siden

  Velkommen

 • Lars J

  Tilmeldt: apr 2013
  8 år siden

  Velkommen

Bazoom bruger cookies til at huske dine indstillinger, målrette annoncer og til statistik.         Læs mere...